Blogs

Heb de moed om te falen

In de moderne maatschappij waarin wij leven meten we ons geluk veelal af aan het succes van anderen. We moeten perfect zijn, perfect doen, waardoor we ons succesvol voelen. Niemand wil falen, maar we doen het toch. We falen massaal.


Je bent nu al gestopt met de goede voornemens die je eind december hebt gesteld. Je was van plan gezonder te gaan leven, maar je hebt het afhaalrestaurant in januari al meerdere keren bezocht, 2x per week sporten lukt je niet want Netflix lokt, je levert je werk te laat op of je schiet tekort in je rol van ouder, partner of vriend(in).


Falen betekent je doel niet bereiken, in iets tekortschieten of fouten maken. Maar wie bepaalt dat dit falen is? Juist, de strengste beoordelaar van ons gedrag, en dat zijn we zelf.

Kun je er ook iets van leren? Heb je de moed om anders met je fout om te gaan? Zou het zo kunnen dat juist deze fout je iets kan leren?


Wanneer je jezelf de vraag stelt; wat kan ik hiervan leren? Wat kan ik de volgende keer anders doen? Of wie zou me kunnen helpen zodat deze mislukking me niet nog een keer overkomt? Juist dan ben je in staat te aanvaarden dat falen bij het leven hoort, en dat dit dus mag.


Een andere benadering van je fouten zou kunnen liggen in een bepaalde vorm van perfectionisme. Leg je jezelf regels op waar je onmogelijk aan kunt voldoen? Ja, dan is het ook bijna niet mogelijk om niet te falen. Interessante vraag is dan, waarom leg ik de lat zo hoog? Wat hoef ik niet te voelen door het zo perfect te doen?

Mensen met een fixed mindset, ofwel mensen die ervan overtuigd zijn dat hun competenties en kwaliteiten vastliggen, vinden het moeilijk om fouten of mislukkingen te accepteren. Mensen met een growth mindset daarentegen, weten dat intelligentie en competenties niet vastliggen. Doordat zij ervan overtuigd zijn dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen, is het voor hen makkelijker te accepteren dat ze fouten maken.


Maak van je prestatiedoel eens een ontwikkeldoel. Dus; ik wil leren gezonder te gaan leven, in plaats van ik moet vanaf januari gezonder gaan leven. Dan maak je het jezelf al veel moeilijker om te falen.


Wanneer je last hebt van angst om te falen dan zijn dit interessante vragen om aan jezelf te stellen:


- Welke regels leg ik mezelf op en zou ik hier wat soepeler mee om kunnen gaan?

- Heb ik een fixed of een growth mindset?

- Waar ben ik bang voor?

- Wat wil ik liever niet voelen of ervaren, waarom het zo perfect moet?

- Wat vind ik belangrijk? En ook wat vind ik niet belangrijk?


Wanneer je hulp wilt bij het stellen van de juiste vragen? Acceptance and Commitment Therapy is heel helpend bij ervaringen met (faal)angst of perfectionisme.


Inge Huiskes


2020 Change Factory